Nieuws

Regel

Programma Serie 2017

 


 

 


Vrijdag 27 oktober | 20.00 uur | Zeeuwse Concertzaal Middelburg


Zeeuwse concertzaal i.s.m. Stichting Kamermuziek Zeeland

JOHANNETTE ZOMER & BART SCHNEEMANN

Met BACH2WAYS wil Johannette Zomer samen met hoboïst Bart Schneemann de connectie in beeld brengen die luisteraars en componisten met Bach hebben. Naast een selectie uit de mooiste aria’s van Bach voor sopraan en hobo klinkt er nieuw werk van jonge hedendaagse componisten. Er ontstaan zo twee wegen om naar zijn muziek te kijken: vanuit de historische uitvoeringspraktijk en door een nieuwe generatie componisten. Met gebruik van hetzelfde instrumentarium, historische instrumenten, maken Mathilde Wantenaar, Mayke Nas en Reza Namavar  een nieuwe interpretatie van de muziek van Bach. Zij schreven nieuwe werken die er zonder Bach niet zouden zijn geweest.

Zomer en Schneemann kennen elkaar van eerdere samenwerkingen. Zomer: ‘Wat ik beleefde was uniek: ons beider geluid versmolt zo, was zo met elkaar vervlochten, dat je soms niet kon horen wie wie was. We zijn daarom op zoek gegaan naar een verdere samenwerking waarin we een paar van de mooiste juweeltjes van Bach voor sopraan en hobo aan bod laten komen.”

Ze worden tijdens dit concert begeleid door het Tulipa Consort, een ensemble opgericht door Johannette Zomer.

PROGRAMMA


Website BACH2WAYS 
 

 

 

Zondag 26 november 2017 | 15.00 uur | Theater de Mythe | Goes

 

 

RAGAZZE QUARTET - SPIEGEL


Energieke performance, veelzijdig repertoire en optredens met een twist. Dat is het Ragazze Quartet. Veel méér dan een strijkkwartet alleen. Vanuit bloedstollend mooie klassieke muziek gaan ze graag en vaak over de grenzen heen. Zodat hun muziek op zoveel mogelijk plaatsen te horen is. Klassieke muziek, dat is hun leven.

Het kwartet speelt het programma ‘Spiegel’. Met Beethovens laatste kwartet opus 132, het strijkkwartet in a kleine terts opus 13 van Mendelssohn, Weberns Zes Bagatellen en een reflectie op deze miniaturen door Componist des Vaderlands, Mayke Nas.

www.ragazzekwartet.nl


 

 

 


 

Zondag 14 mei 2017 | 11.00 uur | Zeeuwse Concertzaal Middelburg

Ksenia Kouzmenko

foto: Sjaak Ramakers

De Concertzaal en de Stichting Kamermuziek Zeeland nodigden onlangs pianisten uit om op zondagochtenden in mei en augustus een voorzichtig begin te maken met deze unieke nieuwe concertserie. De in de Salon staande vleugel is een Erard Concert Grand 2.48 m London uit 1863 en komt uit de collectie van Leen de Broekert. Enige tijd geleden werd de vleugel aan de Zeeuwse Concertzaal in bruikleen gegeven. Na uitgebreide restauratie wordt deze vandaag bespeeld door Ksenia Kouzmenko. Het is verrassend om te zien en te horen hoe 'de Erard' de muziek uit de 19e eeuw tot leven weet te brengen. Ksenia Kouzmenko werd als dochter van een pianistenechtpaar geboren in Minsk (Wit-Rusland). Op 7-jarige leeftijd werd zij aangenomen bij het Nationaal Muziekcollege in Minsk waar zij cum laude afstudeerde. In 1995 kwam zij met een internationale studiebeurs naar Den Haag om aan het Koninklijk Conservatorium haar studie voort te zetten. Zij geeft daar vanaf 1999 les en sinds 2008 vormt zij een vast duo met violiste Lisa Jacobs. Voorafgaand aan het recital wordt een korte inleiding gegeven over de Erard vleugel. 


 

Zondag 6 augustus 2017 | 11.00 uur | Zeeuwse Concertzaal Middelburg

Mitsuko Sarawatari


De in de Salon staande vleugel is een Erard Concert Grand 2.48 m London uit 1863. De 'Erard' komt uit de collectie van Leen de Broekert en werd enige tijd geleden aan de Concertzaal in bruikleen gegeven. Na een uitgebreide restauratie wordt de vleugel vanaf half mei 2017 ingezet voor een aantal try outs. Pianorecitals die de Zeeuwse Concertzaal samen met de Stichting Kamermuziek Zeeland organiseert. Het is ontroerend om te zien en te horen hoe de Erard de muziek uit de 19e eeuw tot leven weet te brengen.

Mitsuko Saruwatari studeerde aan de Toho Gakuen School of Music in Tokyo en daarna in Amsterdam aan het Sweelinck Conservatorium. Zij vervolgde haar studie in Londen, waarna zij in Kyoto o.a. de eerste prijs won van het muziekconcours voor Franse muziek. Zij speelt vaak als gastpianiste met andere kamermuziek ensembles en geeft in Europa en Japan regelmatig solorecitals.

In dit concert speelt zij


Robert Schumann Waldszenen Op. 82
Wilhelm Berger Sonate in B Op. 76

Voorafgaand aan het recital wordt een korte inleiding gegeven over de Erard vleugel.

 

Vrijdag 8 september 2017 | 20.00 uur | Doopsgezinde kerk | Middelburg


FEELINGS WITH BRAHMS

 


Programma:

Johanness Brahms (1833-1897)
- Sonate voor altviool en piano in f klein opus 120 no. 1
- 7 liederen voor cello en piano


Pauze

Don Jaffé (1933)

- 'Gefühle mit Brahms' voor altviool, cello en piano (première).


Johanness Brahms

-Trio in a klein opus 14


Musici
Esther Apituley | altviool
Ramon Jaffé | cello
Florian Uhlig | piano
Zondag 8 oktober 2017 | 15.00 uur | Theater de Mythe | Goes

CHIMAERA TRIO


I.v.m. onvoorziene omstandigheden kan het Zürich Ensemble niet komen voor het concert. Stichting Kamermuziek heeft met het Chimaera Trio gemeend een volwaardige vervanging voor dit concert te hebben gevonden.


Het Chimaera Trio, bestaande uit de Zeeuwse Annemiek de Bruin (klarinet), Irene Kok (cello) en Laurens de Man (piano), speelt niet alleen veel grote werken van componisten als Beethoven en Brahms , maar bouwde ook een aanzienlijk repertoir aan kleinere werken op. Een deel daarvan arrangeerden zij zelf.


Als trio willen zij zich presenteren en profileren met gevarieerde programma’s, waarin zij in wisselende combinaties musiceren. Zij traden reeds veelvuldig op, o.a. tijdens het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht van Janine Jansen (december 2012) en het festival Kamermuziek in het Groen (juni 2013). Het ensemble werd gecoacht door o.a. David Kuijken, Ralph Manno, Arno Piters en Marc Vossen. Het trio won in 2013 de publieksprijs tijdens de finale van de Storioni Ensemblewedstrijd en de eerste prijs in de finale van het Tristan Keuris Kamermuziekconcours. Opnamen van hun spel werden meerdere malen uitgezonden op Radio 4 en NTR Podium.

Deze middag speelt het trio werken van


L. van Beethoven (1770-1827)
Trio in Es opus 38
VI. Andante con moto alla Marcia - Presto


J. Pachelbel (1653-1709)
Ciacona in f (arr. L. de Man)


Johannes Brahms (1833-1897)
Trio voor klarinet, cello en piano in a klein opus 114


Pauze


J. Strauss (1825-1899)
Kaizerwalzer (arr. L. de Man)


G. Mahler (1860-1911)
Lieder eines fahrende Gesellen (arr. L. de Man)Musici:
Annemiek de Bruin | klarinet
Irene Kok | cello
Laurens de Man | piano