Nieuws

Regel

Over de Stichting Kamermuziek Zeeland

De Stichting Kamermuziek Zeeland is ontstaan in 1990. Een klein gezelschap muziekliefhebbers nam er het initiatief toe. Zij meenden dat de belangstelling voor muziek in kleine bezetting in deze provincie méér concerten rechtvaardigden dan er in het reguliere cultuurprogramma doorgaans werden aangeboden.

Bij de oprichting was een van de Grote Wensen van de Stichting de mogelijkheid krijgen in de Zeeuwse hoofdstad Middelburg jaarlijks een internationaal MuziekFeest van de grond te tillen. Het duurde een aantal jaren voor het zover was. In die tussenliggende periode heeft de Stichting allerlei concertactiviteiten georganiseerd als losse openbare concerten en besloten huiskamerconcerten voor donateurs.Een aantal jaren ook stond de Stichting aan de basis van een reeks kamermuziekoptredens, die werden georganiseerd als onderdeel van het gevarieerde cultuuraanbod tijdens de Nazomer Festivals Zeeland in september. Het ging daarbij om een serie concerten, die verspreid door Schouwen-Duiveland en Tholen werden gegeven in monumentale dorpskerken.

Die concerten waren min of meer de voorloper voor wat de Stichting in Middelburg, op één locatie dus, in gedachten had. In 1999 kwam het bestuur in contact met de internationaal vermaarde altviolist Daniël Raiskin, die kans zag onze wens in praktijk te helpen brengen. Met een groep internationale musici verzorgde hij dat jaar in een periode van tien dagen een kamermuziekfestival dat opvallend goed aansloeg. Dat succes lag zowel aan de inzet van de musici, de informele sfeer In 2009 en 2010 heeft  Bart Schneemann het artistiek leiderschap overgenomen.  Het bestuur van Stichting Kamermuziek Zeeland meent dat onze nieuwe artistiek leider Ramon Jaffé erin is geslaagd voor het festival van 2011 een aantal boeiende concerten samen te stellen.  Ramon Jaffé zal ook voor het festival 2012 het artistiek leiderschap op zich nemen.
De positieve reacties waren voor het bestuur aanleiding op de ingeslagen weg verder te gaan. 
Behalve het Muziekfestival organiseert de Stichting Kamermuziek Zeeland in de loop van het jaar een serie kamermuziekconcerten. Uitgangspunt voor deze concerten is afwisselend een gerenommeerd ensemble en een jong gezelschap uit te nodigen dat aan het begin van zijn carrière staat.

Vanaf eind 2008 worden de concerten in de concertserie gegeven in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg en theater de Mythe in Goes.