Nieuws

Regel
Vrijdag 18 maart 2016 Zeeuwse Concertzaal Middelburg, 20.00 uur EnAccord Strijkkwartet reserveren
Foto

Terugblik Internationaal Muziekfeest Middelburg 2008


Het Muziekfeest trok met ruim 800 bezoekers nog meer belangstelling dan in voorgaande jaren. Daar droegen ook de twee buitenevenementen aan bij. Zaterdag 21 juni trad op het sfeervolle Abdijplein in de Zeeuwse hoofdstad gratis het Ensemble Roby Lakatos op met een mix van zigeuner- jazz- en klassieke muziek voor zo’n 220 bezoekers – op de avond dus dat de Oranje voetbalrage op een hoogtepunt was

De monumentenwandeling door de Middelburgse binnenstad met onderweg miniconcerten in de Kloostergangen van de Abdij, het Zeeuws Veilinghuis en het historische Van de Perrehuis trok ruim honderd deelnemers.

Bij dit jubileumfeest had de Stichting Kamermuziek Zeeland nadrukkelijk ook uit Zeeland afkomstige musici betrokken: zo concerteerde op donderdag 19 juni in de Doopsgezinde Kerk het Goethe Piano Trio met de jonge, talentvolle violist Mathieu van Bellen uit Hulst. Later in het festival gaven de uit Middelburg afkomstige cellist Paul Uyterlinde en de contrabassist Niek de Groot acte de présence.

 

Voorts kreeg met de komst van Bart Schneemann ook de hobo in de kamermuziek extra aandacht. De andere optredende musici tijdens de vier concerten in de vernieuwde Zeeuwse Concertzaal  waren naast artistiek leider Daniel Raiskin de violisten Arvo Leibur, Wolfgang Schröder en Benjamin Schmid,de altviolist Mikhail Zemtsov, cellist Ramon Jaffé, en de pianisten Lisa Smirnova, Ariane Haering en Paolo Giacometto. Die kleinschalige optredens in de Concertzaal waren met honderd tot honderdtwintig toehoorders goed bezocht.

 

Zoals gezegd: zij zorgden voor geďnspireerde vertolkingen van bekend en vaak ook ontbekend werk van tal van componisten: Händel, Haydn, Mozart, Beethoven, Schubert, Brahms, Dvórŕk, Hoffmeister, Saint Saëns, Ives, Schulhoff en Messiaen, wiens Quatuor pour la fin du temps een indrukwekkend slotaccent aan het evenement gaf. Zo kan worden teruggezien op een qua bezoekersaantal en artistiek niveau geslaagd festival. Dat is niet allen onze eigen indruk, ook tal van bezoekers lieten zich zeer waarderend uit over de kwaliteit van de uitvoeringen en eenzelfde indruk bleek uit de beide recensies van het eerste en het slotconcert die in de PZC verschenen.