Nieuws

Regel
Vrijdag 18 maart 2016 Zeeuwse Concertzaal Middelburg, 20.00 uur EnAccord Strijkkwartet reserveren
Foto

Terugblik Internationaal Muziekfeest Middelburg 2007

Laat het maar dadelijk worden vastgesteld: een terugblik op de negende editie van het Internationaal Muziekfeest Middelburg geeft het bestuur van de organiserende Stichting Kamermuziek Zeeland reden tot grote tevredenheid. Er ging vrijwel niets mis, integendeel: alle activiteiten voldeden aan de verwachtingen en overtroffen deze niet zelden.

De opzet van het Muziekfeest 2007 was bewust kleinschaliger gehouden dan in sommige voorgaande jaren, toen bijvoorbeeld door ‘grote’ publiekstrekkers als violiste Janine Jansen en het Nederlands Blazers Ensemble de Oostkerk en/of Concertzaal werden gebruikt. Ditmaal wilden wij dat musici en bezoekers zich volledig zouden kunnen concentreren op de fraaie ambiance die de Burgerzaal van het tweede monument van Nederland (keuze lezers dagblad Trouw) voor een dergelijk evenement heeft: het was immers  – waarschijnlijk – de laatste keer dat deze sfeervolle ruimte als locatie voor ons Muziekfeest kon dienen.

Programmering
De door artistiek leider Daniel Raiskin gehanteerde formule klassieke concerten af te wisselen met optredens in een lichtere toonsoort bleek voortreffelijk te werken. De uitvoeringen van elk van de 3 klassiek gerichte concerten waren niet alleen van hoog niveau, ze boden ook zicht op bijzondere werken. Bij het openingsconcert van het Hexagon Ensemble gold dat bijvoorbeeld voor het Sextet van Poulenc en het sonore, vrijwel onbekende  kwintet van Rimmski-Korsakov. Het Danel Kwartet kwam met een Nederlandse première via het strijkkwartet van de Belg Schuermans (bij de uitvoering aanwezig) en het tweede kwartet van Prokovjev en maakte een geweldige indruk in het strijkkwartet opus 59 nr 3. Bij het slotconcert op 30 juni werd uit de langdurige stilte na het Pianotrio nr 2 van Sjostakovitsj duidelijk hoe intens de bezoekers hadden meegeleefd met de vertolking van het Trio Eremitage; het Pianokwartet van Schumann (met Daniel Raiskin als vierde speler) zorgde voor een opwindend slotakkoord van het muziekfeest.

Met enige spanning keken wij als bestuur uit naar de beide afwijkende activiteiten, die tussen de klassieke optredens waren geprogrammeerd met Een kleine nachtmerriemuziek op 23 juni en It takes two op donderdag 28 juni.
 Joo en Igudesmann ontpopten zich niet alleen als virtuoze musici, maar ook als perfecte performers. Zij trokken een  nieuw, jong publiek: van onze ‘vaste klanten’ liet een aantal het afweten, maar hun aantal werds werd overtroffen door de komst van enkele complete families en verschillende jongeren. Enkelen hadden via Internet (een nieuw pr-medium) een deel van het programma afgespeeld (www.igudesmanandjoo.com) en daar medescholieren en vriendjes  uit bijvoorbeeld het Zeeuws Jeugd  Orkest op geattendeerd. Dat zorgde voor een aangename mix aan bezoekers.
Het programma It takes two verraste door de originele samenstelling van de gebruikte instrumenten en de steeds wisselende duo-combinaties: altviool en sopraan, bandeon en hobo of altviool, zang en cimbaal,  marimba en cimbaal enz. Veel belangstelling voor dit programma, mede omdat de musici de woensdagmiddag ervoor waren opgetreden tijdens de mini-concerten op verschillend monumentale locaties in de stad tijdens de rondwandeling. Hoe zeer de bezoekers dit programma waardeerden bleek ook na afloop van de voorstelling: er ontstond een – bij onze concerten nog niet eerder vertoonde –run op de cd’s van de musici, waarvan er ongeveer 40 werden verkocht.

Monumentenwandeling plus mini-concerten

De grootste verrassing van dit muziekfeest zat echter in de animo om deel te nemen aan de muzikale monumentenwandeling door Middelburg op woensdagmiddag 27 september. Ons streven is bij het muziekfeest waar mogelijk ook de stad te betrekken. In het verleden hebben we dat gedaan door ondermeer muzikale vrijmarkten in het centrum voor jongelui die een instrument bespelen, via jongerenconcerten in het theatercafé van het Schuttershof en via een samenwerkingsverband met het Zeeuws Jeugd orkest (vorig jaar met en nieuwe door Christiaan Blaha geschreven compositie voor orkest en strijktrio, geformeerd uit festivalmusici).
In samenwerking met de Touristshop Middelburg, de protestantse kerken, de joodse gemeenschap en de Provincie Zeeland hadden we ditmaal gekozen voor een wandeling in drie groepen deelnemers langs Middelburgse monumenten met drie mini-concerten in Engelse Kerk, Sjoel en  de Kloostergangen/kruidentuin van het Abdijcomplex. We hadden gerekend op maximaal zo’n vijftig deelnemers, maar er kwamen ruim 100 wandelaars annex muziekliefhebbers op af, onder wie tal van toeristen. ‘’Een gouden greep’ noemde een van de bezoekers het initiatief dat algemeen bijzonder werd gewaardeerd. Zo liet een echtpaar dat dit voorjaar in Middelburg was komen wonen, ons weten dat ze het initiatief een ‘ideale manier’ had gevonden om kennis te maken met de stad en de cultuur die ze te bieden heeft. Het is zaak om in de toekomst en dergelijke buitenactiviteit te handhaven.