Nieuws

Regel

Muziekfeest 2006

gevarieerd en geanimeerd

De achtste editie van het Internationaal Muziekfeest Middelburg in de derde week van juni 2006 werd gekenmerkt door een gevarieerde programmering en een geanimeerde sfeer. De vijf concerten tijdens het festival  werden gehouden in monumentale gebouwen (Burgerzaal van het Stadhuis Middelburg en Grote Kerk van Veere) en in meer intieme ruimten als de Oostkerk en de Lutherse Kerk in de Zeeuwse hoofdstad. De concerten trokken rond de 750 bezoekers. 

NBAHet openingsconcert met het Nederlands Blazers Ensemble en altviolist Daniel Raiskin bleek zowel kwalitatief als in publieksbereik een voltreffer. Mozarts Gran Partita voor 12 blazers en contrabas en de voor blazers bewerkte altvioolsonate van Sjostakovitsj kwamen in deze koepelkerk uitstekend tot hun recht en werden beluisterd door ongeveer 175 bezoekers. 

(Recentie PZC 23 juni 2006)

Een interessant experiment was de samenwerking tussen de Stichting Kamermuziek Zeeland en het Zeeuws Jeugdorkest de volgende dag, zondag 18 juni, in de Grote Kerk van Veere. Het professionele en internationaal bekende strijktrio Belcanto Strings speelde daar met het Jeugdorkest de nieuwe compositie Antarctica voor strijktrio en symfonieorkest van de Middelburgse musicus Christian Blaha. Dit werk werd speciaal voor dit samenwerkingsproject gecomponeerd met steun van onder met de provincie Zeeland en het VSBfonds. Het kreeg veel bijval van de geheel bezette kerk.

Een derde element in de programmering – naast de blazersavond en het jeugdproject – was het accent dat lag op het fenomeen strijktrio, al dan niet in combinatie met andere instrumenten. In de intiemere ruimten van de Burgerzaal en de Lutherse Kerk kwam de programmering van onder meer strijktrio's van Van Beethoven en Von Donahyi, pianokwartetten van Brahms, Mendelssohn en Schubert, het concertino voor lfuit, p[iano en altviool van Bloch , Mozarts fluitkwartet KV 285 en Brahms' tweede strijkkwintet  fraai tot hun recht. Medewerkende musici, behalve de Belcanto Strings  (met artistiek leider Daniel Raiskin, altiool, violist Wolfgang Schröder en cellist Ramon Jaffé) waren de fluitiste Marieke Schneemann, de altviolist Mikhail Zemstov , de violist Daniel Grimal en de pianiste Lisa Smirnova.

Voor 2007 staat de negende jaargang van het Muziekfeest Middelburg (voorlopig) geprogrammeerd in de week van 23 tot 30 juni.